In mei 2023 kwam er een melding van een overvliegende Bijeneters in het noordelijk duingebied van Walcheren voorbij op de lokale appgroep. Omdat er in die omgeving al tweemaal eerder was gebroed, is de waarneming direct verborgen. Via via begreep ik dat er een week later een groepje van vier vogels werd gezien en soms zelfs zes.

Vanaf toen ben ik regelmatig gaan kijken omdat de vogels in het gebied zaten van de natuurorganisatie waar ik werk. Ik zag de vogel geregeld vliegen en jagen boven de natte duinvalleien. Steeds zag ik maar vier vogels en leek er niet gebroed te worden. Tot ik ineens op een middag 6 vogels aantrof, waarvan er twee steeds naar beneden vlogen met voedsel in hu snavel. Na uren kijken vond ik drie bezette holen waar actief gevoerd werd! Zo stiekem kunnen ze dus zijn.
Het waren spannende weken, want de vraag was of jongen uit zouden vliegen en niet verstoord worden. Maar de waarnemingen werden goed verborgen en er was voldoende toezicht. In de eerste week van augustus werden er minimaal 15 vogels gezien, wat aangaf dat alle drie de nesten waren uitgevlogen. Ze begonnen te zwerven en gebruiken nu het hele duingebied om te foerageren.

Bijzonder was de melding die ik kreeg van iemand die 30 vogels doorgaf. Dit was maar twee dagen na de groep van 15. Het leek er op dat er of meer dan drie paren hebben gebroed, of dat er vogels van elders bijgekomen waren. Dat laatste zou wel heel toevallig zijn geweest. Ook in de dagen erna werden steeds maximaal 30 vogels gezien. Op 11 augustus leken ze echt het gebied verlaten te hebben, getuige de waarneming van exact 30 vogels bij Cadzand-Bad, tegen de Belgische grens aan.

Maar niets was minder waar, want de dag erop waren ze gewoon weer terug op de broedlocatie. De groep bleef daar tot 15 augustus toen er nog 25 vogels rondvlogen. Bijeneters krijgen meestal vijf jongen, dus als alle jongen ook uitgevlogen zijn, zijn er 4 tot 5 paar tot broeden gekomen in het gebied. Dit was het derde jaar dat de vogels daar succesvol zijn geweest.