Al meer dan 10 jaar gids ik voor Deltasafari, een Nederlandse reisorganisatie die zich vooral richt op zeevogels en zeezoogdieren. Het begon in het najaar van 2013 toen ik werd gevraagd om te helpen bij een zeevogeltocht de Noordzee op. Sindsdien is mijn voorliefde voor zeevogels op volle zee nog meer aangewakkerd. Aangezien ik op een klein half uur van de beste zeetrektelpost van Nederland, Westkapelle, woon, zit de voorliefde voor zeevogels al jaren diep in me. Maar zo op volle zee op een schommeld schip is toch een hele andere belevenis. Ik heb nu meer dan 20 van deze tochten begeleid en kijk nu al weer reikhalzend uit naar de volgende in het najaar.

We plannen iedere jaar 3 tot 4 tochten, maar vanwege het weer gaan ze helaas niet altijd door. De boot vaart namelijk vanwege de veilighedi niet uit als de golven boven een bepaalde hoogte komen. Vorig jaar hebben we er daardoor maar eentje kunnen doen en wel op 16 september. Er heerst altijd een gezonde spanning aan boord tijdens het uitvaren van de sluizen. Er wordt volop gespeculeerd welke soorten we mogelijk gaan zien. Vaak wordt de Vale pijl en Vorkstaartmeeuw genoemd, maar de dromers gaan vaak nog een stap verder en noteren Orka, Bultrug en Wenkbrauwalbatros in potlood op de wensenlijst. Meestal komen die wensen niet uit, want de beste dagen voor zeevogels zijn nu eenmaal de dagen met harde noordwestenwind. En laat dat net de dagen zijn dat de boot niet uitvaart…

Qua zeevogels bleek het een rustige tocht te zijn, maar toch noteerden we twee soorten jagers. Het grote voordeel is dat we tijdens zo’n tocht veelvuldig “chummen”. We gooien visafval overboord wat een grote groep meeuwen aantrekt. Deze “volgwolk” probeer je de hele dag achter de boot te houden, want dit trekt namelijk ook andere soorten zoals Jan van Genten en jagers aan. Maar alleen al de meeuwen zijn een genot om naar te kijken! Tien verschillende soorten tijdens een tocht is zeker geen uitzondering, dus larofielen kunnen hun hart ophalen. Alle mogelijke kleden en leeftijden komen langs en zijn vaak schitterend te vergelijken met gelijkende soorten. Zelf vind ik het altijd een sport om er zoveel mogelijk kleurringen uit te halen, om te zien waar de vogels vandaan komen. 

Maar wat voor de meeste deelnemers altijd het onbetwiste hoogtepunt is, zijn de Jan van Genten. Of je nu fotograaf bent of vogelaar, deze enorme zeevogels laten iedereen genieten. Ze hangen vaak tegen de wind achter de boot tussen de meeuwen en duiken dan dwars door de wolk meeuwen het water in. Vlak voor ze de duik inzetten maken ze een gansachtig geluid, wat handig is voor de fotografen, want die weten dan precies wanneer de actie begint. Vaak duiken ze zo dicht bij de boot en is het water zo helder, dat je ze nog meters onder water kunt volgen! Tijdens de tocht in september was wel goed te merken dat de aantallen lager waren door de vogelgriep. Bij sommige adulte Jan van Genten was duidelijk te zien dat ze het virus overleeft hebben, want die hebben een volledig donkere iris. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit een effect van het virus is.